Life in a happy way
Hälsa & Fitness
Annons
Annons

Vickans kosttankar

Mitt vuxna liv har varit lite som en jojo när det gäller vikt & mat (lite av min resa kan man läsa om här). Det är inget jag har mått bra av & jag försöker nu sedan några år tillbaka att på ett mer genomtänkt sätt få en jämn balans i mitt liv. Och denna balans mår jag så mycket bättre av! En viktig del i detta är naturligtvis också att jag älskar att träna & röra på mig. För att kroppen ska orka med all träning, behövs mycket mat & dessutom bra mat.

För två år sedan bestämde jag mig för att vara vitt sockerfri, vitt mjölfri, chipsfri & alkoholfri i 90 dagar. Tanken var inte att gå ner i vikt, utan jag åt andra saker (nötter, dadlar, andra varianter av mjöl…) istället som fyllde på dagens kaloriintag. Men känslan i kroppen blev en helt annan. Jag kände mig ren inombords. Låter kanske klyschigt, men så kände jag. Denna 90-dagars period funkade kanon & jag förändrade till viss del mitt sätt att äta & perioden var viktig för mig på flera sätt! Dock gillar jag att äta fika bakat både på vitt mjöl & vitt socker eller att ta en bit mjölkchoklad ibland. Så numera kör jag en liten variant, som jag trivs med & mår mycket bra av. Mestadels försöker jag att äta utan socker samt utelämnar chips & alkohol, men jag äter & dricker detta när jag själv vill. Även om jag avstår från vitt socker under en längre tid, så tycker jag ändå det är gott med socker efteråt.

\"\"

Bildtext: Nyttig rabarberpaj, valnötsbrownies, choklad- & hasselnötsmuffins samt vanliga kardemummabullar med kanel. 

Jag kommer att äta \”onyttigt\” när jag själv känner för det, inte för att jag förväntas smaka eller för att unna mig. Jag vill inte använda mat eller dryck som en belöning eller som tröst. För det finns nästan alltid något som kan firas eller något som är \”deppigt\”. That\’s life! Var & en väljer själva hur de vill äta & dricka. Vi är alla olika, har olika förutsättningar, olika mål & olika drömmar. Jag lägger inga värderingar i hur andra äter, det är verkligen upp till var & en! Jag väljer min väg för att jag mår bra av den. Visst hamnar jag på ”sidospår” ibland & kommer i perioder som jag är mindre nöjd med. Men den enda som kan göra något åt det är jag själv. Det är viktigt att man följer sin egen väg & inte tar åt sig av kommentarer från andra.

Det är lätt att ta till något onyttigt när man (=jag) är hungrig innan maten eller på kvällen. Numera har jag oftast kokade ägg i kylen & fröknäcke i en burk, för att enkelt kunna ta något bra om jag blir hungrig. Frukt & frusna bär finns också alltid hemma. Fruktsallad är en favorit, likaså smoothie. Fyller jag på med mat kontinuerligt under dagen, så kommer ju inte det där lilla suget efter något. Jag väljer också att inte köpa hem godis som ”skriker” efter mig i skåpet & lådorna, för jag har lätt för att trilla dit på. För mig är det viktigt att hitta mitt eget sätt för att jag ska hitta den där balansen som jag mår så bra av. Det är tyvärr ingen helt självklar del i livet, men det blir mer & mer åt det hållet jag vill – även om jag får kämpa lite för det. Men det är så värt det! Dessutom smakar ju den hembakade bullen extra gott när jag bara äter den någon gång ibland & inte varje dag…

\"\"

Bildtext: egengjort fröknäcke, kokta ägg, smoothie på frusna hallon & rabarber + banan & sedan en härlig fruktsallad. 

Just nu kände jag att jag behövde en helt sockerfri period. Jag har ätit helt fritt från vitt socker i drygt två veckor. Jag känner mig redan \”renare\” inombords. Och piggare. Sockersuget har definitivt minskat. Det finns så mycket gott att äta som är fritt från vitt socker & vitt mjöl. I vår kategori Recept finns det en massa smarriga saker. //Vickan

Annons

Lämna en kommentar

Annons
Annons